Internships

Testimonials (in Serbian)

Jesenja RBT praksa 2021.

Remote, Septembar-decembar 2021.

Mara Bolić, studentkinja master studija na Elektrotehničkom fakultetu (Softversko inženjerstvo).
Meni se veoma svideo koncept zajedničkog rada svih praktikanata na jednom projektu i korišćenje Scrum metodologije. Takođe, naučili smo neke dobre prakse u projektima koje su drugačije i realnije od onoga kako su nas učili na fakultetu. Možda i najbitniji deo jesu kontakti koje smo stvorili kako među praktikantima i među zaposlenima/mentorima. Zaista je bilo uživanje raditi i družiti se sa svima.

Mladen Maksimović, student 3. godine Visoke škole elektrotehnike i računarstva (Računarska tehnika).

Najprije ono zbog čega bih preporučio RBT praksu mlađim kolegama jeste dinamika same prakse koja omogućava fleksibilnost, u smislu da je moguće uskladiti obaveze na fakultetu sa obavezama koje donosi praksa. Kao najveću prednost prakse bih izdvojio rad u timu sa kolegama iz raznih krajeva Srbije, zahvaljujući čemu sam stekao iskustvo u vidu timskog rada jer smatram da je za budućeg programera to jako bitno.

Letnja RBT praksa 2021.

Beograd, jul-avgust 2021.

Ilija Nešković, student 4. godine Fakulteta tehničkih nauka (Informacione tehnologije)

Način realizacije prakse je bio idealan s obzirom na to da smo za tri nedelje uspeli da obradimo tehnologije vezane za backend, frontend i mobile i da napravimo funkcionalnu aplikaciju.

Danijel Jović, student master studija Visoke škole elektrotehnike i računarstva (Računarsko inženjerstvo)

Iskustvo koje sam stekao u RBT-u tokom prakse mi je veoma pomoglo oko pronalaska sebe u IT svetu, otvorilo mi je razne opcije u daljem toku svog učenja i usavršavanja.

RBT Praksa 2019-2020.

Čačak, oktobar 2019-mart 2020.

Marko Knežević, student 3. godine Fakulteta tehničkih nauka (Informacione tehnologije).

Meni najznačajnija stavka koju bih izdvojio sa prakse predstavlja sama arhitektura projekta i način kreiranja projekat od početka.
Takođe, tokom prakse mi se posebno svideo način rada, pošto je simulirao rad na realnom projektu. Ova stavka mi je posebno važna zbog toga što pre prakse nisam imao takvo iskustvo.

Slavko Džulović, student 3. godine Fakulteta tehničkih nauka (Informacione tehnologije).

Značilo mi je usmereno učenje u oblasti koja mi je najznačajnija, sa konkretnim primerima i "best practice" savetima.
Preporuka za praksu zbog sticanja širine u znanju kao i konkretnih znanja, posvećenosti mentora, upoznavanja načina rada na profesionalnim projektima u gotovo realnim uslovima, kao i sa tokom rada koji se ne razlikuje mnogo od onog koji je zaista u primeni u firmi.

Letnja RBT praksa 2019.

Beograd, jul-avgust 2019.

Aleksa Petrović, student 3. godine Elektrotehničkog fakulteta (Elektrotehnika i računarstvo).

Prijatno sam bio iznenađen prijatnošću i profesionalnošću svih zaposlenih. Dostupnost svih zaposlenih je činila celu praksu vrlo efikasnom.
Mentori svakog segmenta su bili vrlo posvećeni i na raspolaganju u svakom momentu za dodatna pitanja, što je u mnogome pozitivno uticalo na rad.

Aleksa Rajković, student 3. godine Elektrotehničkog fakulteta (Računarska tehnika i informatika).

Svideo mi se koncept samog projekta, tj. rad na više aspekata programerske struke koje se integrišu u jednu funkcionalnu celinu (backend, frontend i android).
Jedna od najboljih stvari bila je nesebična i ažurna pomoć od strane mentorskog tima ali i ostalih zaposlenih. Svi su bili nasmejani, savetodavno nastrojeni i otvoreni za stručne ali i neformalne razgovore.
Praksu bih preporučio kolegama sa svog fakulteta primarno zbog sticanja nekih novih veština, industrijskih praksi i načela, ali isto tako i zbog oprobavanja sebe u timski orijentisanom radu.

Internships held in 2021

Red Black Tree has organized a round of Student internship program in 2021.

In addition to the learning plan, with the support from mentors, the interns had the opportunity to experience teamwork on a real-life project.

During the Internship we worked with the IoT device which gathers temperature, humidity and air quality data, and sends it to the server. On the server side, Flask application stores it in a database, and serves it to iOS and Web applications (built using Swift and React, respectively).

Students had the opportunity to learn about popular technologies, including: Python, Flask, React, Swift (iOS), RESTful API, Database ORM and Git.

Upon successful program completion, students received the Certificate of completion.

RBT internship 2021 was realized in two ways, in two different periods - during summer and fall of 2021.

Summer Internship 2021

 • Duration of 4 weeks, from July 12th until August 6th 2021;
 • Intended primarily for final-year undergraduate students and master’s students;
 • Internship includes daily lectures and working with mentors, for 5-6 hours per day, throughout the week workdays;
 • The final week was intended for students’ independent work on the project, with the support from mentors.

Fall Internship 2021

 • Duration of 4 months, starting from September 2021;
 • Intended primarily for students currently enrolling in the final year of undergraduate studies;
 • The first half of the internship was realized through weekly lectures and direct work with mentors;
 • The second half of the internship included an individual mentoring approach, tailored to students’ individual interests, as well as current projects’ needs.

Application

The application for both Summer and Fall terms was open from June 6th to July 2nd 2021.

All those interested could apply by sending their CV to jobs@rbt.rs, with a note (in the email subject line or in the text) regarding which internship term they were applying for.

The internship was conducted at the RBT Office in Belgrade, at Dvadesetprve divizije 11, as well as online.

In the light of the Covid-19 pandemic, and in order to protect the safety and health of all mentors and interns, a prerequisite for attending an internship in the RBT office was the submission of one of the following documents:

 • Certificate of vaccination;
 • Certificate of past infection, in the form of a positive PCR or antigen test, from the past 2 to 9 months;
 • Negative rapid antigen test, not older than a week (if the test is done in one of Bio-lab laboratories, RBT will refund the cost of the test).

Both mentors and interns were obliged to adhere to protective measures during the entire duration of internship, including wearing protective masks and physical distancing.